2022 Heinäkuun etäjutut ynnämuut

6.7.2022 TIIA RIIKOLAN VALMENNUKSESSA

Paljon hyviä juttuja ohjaukseen, omaan liikkumiseen (omat linjat) jne liittyen.

8.7.2022 Kepit – kujalle lähetystä ja apuverkot
Keppejä on nyt suht säännöllisesti pienissä erissä tehty. Olen antanut aina reilusti mettimisaikaa ja samalla saanut itselle miettimisaikaa. En ole varmaan kaikkia jaksanut editoida tai tallentaa, mutta laitan tähän nyt tästä hetkestä vähän mietteitä.

Eli keppi-ajatus lähti hyvin, mutta meinattiin taas kariutua samaan ongelmaan, jonka takia jätin 2×2 -metodin talvella. Silloin sain vahingossa opetettua Igorin katsomaan minua (eli muutama vahvistus vahingossa siitä, että se katsoi minua, eikä eteen) ja en saanut sitä purettua pois. Nyt siis lähdettiin verkoilla ja etupalkalla ja täydet verkot on heti parin kerran jälkeen purettu pois ja halkaisin niitä miniverkoiksi. Tässä kohti tulee se ongelma. Kaksi toistoa, joista ei tule palkkaa ja Igor alkaa katsoa minua kepeillä odottaen kai ohjeita tai hyväksyntää tai palkkavihjettä, meneekö oikein.

Jos se pujottelee oikein mutta katsoo minua, niin periaatteessa pitäisi palkata, mutta en voi. Samalla huomasin, että kun pujotellaan niin, että kepit ovat minun vasemmalla puolella, Igor ei katso minua vaan pitää katseen edessä. Hassua! Siitä pääsin palkkaamaan joka kerta myös lelulla ja toiselta puolen en oikein millään.

Joillakin kerroilla saatiin hyvät toistot, nokka eteenpäin, mutta sitten taas lähti tämä ei-toivottu suoritustapa vahvistumaan, ja jouduin lopettamaan treenit, koska en voi tätä vahvistaa. Se oli tosi hassu juttu, vaikka yritin kuinka olla häiritsemättä ja painaa namimaatin nappia hyvissä ajoin, niin se piru ehti alkaa tuijottaa minua ja pujotteli loppuun Harri Kirvesmiesmäisesti pää kenossa. Ja siis siltä puolen, kun kepit on minun oikealla.

Näytti jo siltä, että kepitykset loppuu meiltä taas, koska en voi jatkaa tuolla systeemillä, mutta sitten päätin että epäs lopu, kun tehdään niitä hyviä toistoja häiriöitä lisäten niin, että kepit on minun vasemmalla. Saadaan keppejä eteenpäin, mutta ei vahvistu väärä asento/tekniikka/fokus. Ja olenkin nyt tehnyt muutaman kerran sitten ne toisen puolen toistot niin, että siellä vahvistetaan vain ja ainoastaan palkalle menoa porttien läpi. Lisäsin myös palkkiovihjeen tähän, jotta se tietäisi, että se palkka todella tulee sieltä edestä ja nyt olen käyttänyt kujalle menoon ”mene” ja heti perään palkkavihjeen ja toistaiseksi tämän vaikuttaa tosi hyvältä systeemiltä. Voi olla että sekoittaa vähän pakkaa, kun välillä pujotellaan ja välillä mennään suoraan, mutta viimeksi maanantaina (siitä ei ole videota) tätä taas tein ja meni superhyvin. Ensin portit oli ihan peräkkäin täysin auki ja sitten joka toistolla käänsin niitä vähän enemmän viistoon, eli joka kerralla muutin vähän asetelmaa, mutta loppupeleissä se pääasiallinen kriteeri ja treeninaihe on se, että se juoksee etupalkalle minuun katsomatta. Yritän nyt saada sillä palkkiovihjeellä kerrottua jo hyvissä ajoin, että ”mene vaan, siellä edessä se on”, ettei Igorin tarvisi kääntyä kysymään, meneekö oikein. Olen tehnyt tuota kujalle juoksemista siivekkeen kierron kautta myös ja siinäkin pyrkinyt vaihtelemaan hieman lähetyspaikkaa joka toistolla. Niin ja myös juossut rinnalla, että liikehäiriö ei unohtuisi.

Jouduin jo aiemmin muuttamaan kriteeriä niin, että ei ole niin tärkeää, että kaikki menee oikein, vaan tärkeämpää on, että menee katse eteen käännettynä vain eteenpäin. Yritän nyt sitten asetella apuvälineitä oikeisiin kohtiin, että pystyisi kuitenkin myös onnistumaan pujottelussa.

Viimesimpänä aivopieruna iski sellainen, että kiertää keppien oikealta puolelta ekan kepin ympäri, ja aloittaa väärinpäin. En tiedä, mistä se ajatus hänen päähänsä juolahti, mutta laitoin heti verkon ekaan keppiin hillitsemään halua kiertää kepin ympäri.

Olen myös kokeillut täysillä ohjureilla, mutta ne ei vaikuttaneet siihen, etteikö Igor käännä katsetta minuun, eli meillä on nyt ekana pitänyt ratkaista tämä fokus kohti etupalkkaa -asia ja sitten vasta muut.

VKO 28 – SIVUIRROTUS JA HYPPYJEN LUKITUS

Tässäpä illan juttuja. Kameraa en saanut hyvin mihinkään, ja kuvakulma on huono. Mutta saatiin onnistumiset ekaan tehtävään. Ihan ekana olisin toki voinut suosiolla laittaa palkan hypyn taakse, mutta halusin katsoa, mitä tapahtuu. Eli ohi tuli, palkan kans onnistui, sitten tuli ohi, mutta annoin toisen mahiksen ja palkan heitin kädestä. Ja sitten viimeisellä onnistui koko pätkä.

Toisessa pätkässä ykköshypYn lukitus toimi hurjan hyvin. Harmi, ettei tässä näy koiraa ja katseen siirtoa hypylle, mutta selvästi nyt vilkaisee 1. hyppyä, ja voin olla varma, että jos se sitä katsoo (eli vilkaisee), sinne se lähtee.

Hullun kuuma oli, mutta aina muutama toisto ja jäähylle, ja hyvin saatiin tehtyä.

Siitä olen tosi iloinen, miten Igor yleistää asioita. Tänään taas ihan uusi paikka, erilaiset ympyrät ja esteet ja Igorin mielestä ihan samalla tavalla mennään, kuin kotihallissakin. Petjalle tällaiset tilanteet on olleet haastavia. Ja niinkuin ne kepit. Igorille kepit on kepit, oli ne muoviset, puiset, kolisevat tai hiljaiset, huojuvat, maahantökättävät tai tukevat, kesäpaikan pihassa, kotona tai hallilla, problem ei. 😄

VKO 30 – TAKAAKIERTOJA

Koska hieman haasteita on ollut sään ja ehtimisen suhteen, ja hankala roudata esteitä yksin kentälle, kävin eilen tekemässä tämän vko 27 toisen takaakiertotreenin. Edelleen tuo putkenjälkeinen takaakierto oli vaikea. Videolla ei näy, mutta sitä tehtiin muutama kerta, eikä Igor tuntunut tietävän ollenkaan, mitä takaa kiertäminen on. Siis edes ilman putkea. Vein sen takaisin autoon rauhoittumaan hetkeksi ja sitten alkoi paremmin onnistua, kun mietin itsekin asiaa taas uusiksi ja lopetin OLETTAMASTA, että PITÄISIHÄN sen osata. Eilen oli sellainen päivä ja vire, että tartti selkeästi enemmän muistuttelua ja palkkaamista. Pakoittelin sitten asiaa palkan kans mahd. pieneksi (hyppy-putki-palkka takaakierron linjalle /// palkka siivekkeelle, laskeutumispuolelle jne). Aluksi kierrätin ja palkkasin nameilla, mutta se ei vienyt ajatusta mihinkään. Kun taas vaihdoin leluun, pistin lelun lask.puolelle ja tehtävään tuli mukaan myös luopuminen, Igor pisti aivot päälle. 😊

Juurikin tuo vauhdin kasvaminen ja esteitä alle ennen takaakiertoa on ollut aiemminkin se haaste. Ja epäilen myös, että kun viimeksi on tehty enemmän s-linjaista (TAKAA) ja nyt taas wrapia (KIERRÄ) Igorilla voi olla myös vihjeiden takia epäröintiä. Hoksasin vasta nyt, että minun pitää erotella sille ne samalla tavalla, kuik hoopersissa laaja ja tiukka, että se varmasti hoksaa eron, ja tietää, että kumpikin tarkoittaa kuitenkin nimenomaan takaakiertoa.

Halusin sitten vielä kokeilla huvikseen OUTia näihin. Sitäkin piti hetki muistutella, mutta tuolla näkyy jo yks aika hieno OUT-lukitus suht kaukaa.

VKO 30/31 LAURA SUTISEN VALMENNUS

Video on hukassa, kenties editoimatta. Oli tosi vaikeaa ja oli tosi herättelevää, eritoten oman liikkumisen kannalta taas. Saatiin kehujakin paljon, joka on hirmuisen mukavaa. Myös tuli itselle hoksaamista ihan pienistä jutuista – takaakiertohyppy ja epävarmuus – Igor hieman kolautti rimaa –> seuraavilla toistoilla epävarmuus näkyi siinä, että se alkoi ponnistaa hieman jalat harallaan. Pieni asia – iso asia. Nämä olisi hyvä panna merkille ja helpottaa ja jumppailla tehtävä ensin varmaksi, ennen kuin jatkaa eteenpäin. Jos video löytyy, lisään sen tähän.

YHTEENVETO KESÄ-HEINÄKUU JA TAVOITTEET ELO-SYYSKUU 2022

Kehityttiin ainakin:

Sivuirrotuksissa, radanluvussa yleisesti, eteen irtoamisessa. Osui muutamia ratatreenivalmennuksia myös tälle jaksolle (Komulaisen Annin, Riikolan Tiian ja Sutisen Lauran) ja niissä oli hienoa nähdä, miten Igor lähtee lentoon isolla kentällä ja kuinka hienosti se jo osaa kuitenkin asioita. Tämä on ollut yllätys kaiken sen hallissa nyhertämisen jälkeen.

Lauran valmennuksessa oli ao. kohta, jossa ohjaajan piti olla putkensuun kohdalla tekemässä persjättö hyvissä ajoin ja ohjata siitä neloselle. Igor napsi aivan sairaan hienosti renkaan ja kokosi kolmoshypylle, kun minä keskityin juoksemaan sen persarin valmiiksi, enkä voinut yhtään jäädä varmistelemaan rengasta, jotta tieto kokoamisesta ja linjan muuttamisesta kohti nelosta olisi Igorilla ajoissa tiedossa. Tuli hyvä mieli ja koin, että ollaanpa kovasti menty eteenpäin ainakin tällaisessa irrotuksessa/esteiden lukitsemisessa.

Minä olen kehittynyt hieman palkkaamisessa ja tehtävänpaloittelussa. Turhauman noustessa voi ajatus helposti edelleen sumentua, mutta olen saanut itseni nyt useamman kerran kiinni siitä, että olen osannut miettiä järkevästi palkkapisteet varsinkin haastavan asian opettelussa.

Harjoiteltavaa jäi edelleen:

– Takaakierrot ja liikehäiriö. Vaikea, vaikea, vaikea. Mutta minulla on nyt periaatteessa speksit, mitä ja miten teen. Jatkan pikkutreeniä kotipihahypyillä, kun nyt sain kevyemmät versiot nikkaroitua, ja selkeytän takaa vs. kierrä -eroa. Voi olla, että osa epäselvyydestä johtuu myös näistä eri vihjeistä.

– Yllättäen OUT / takaakierto+wrap ohjaajasta poispäin on paremmalla tolalla

– Keppejä ei saatu radan osaksi, ei likimainkaan. Oli tavoitteena, että kesäloman aikana olisin saanut ne jollekin mallille, mutta en onnistunut. Igorin ajatus sekoaa hirmu helposti ja se kestää tässä yhteydessä tosi huonosti ”epäonnistumista”, eli alkaa epäröidä ja kysyy apua. En keksi tähän muuta, kun ottaa täydet verkot tai ohjurit avuksi että saadaan vain paljon onnistumisia ja saataisiin rentoutta tekemiseen. Parhaimmillaan Igor osaa jo tosi hienosti, ja hyvä rytmi löytyy kuin itsestään, mutta epävarmuus iskee tosi nopeasti.

– Treenaaminen oli vähän repaleista lomasta ja fasiliteeteista johtuen, mutta toisaalta kotipihatreenejäkin saatiin mukavasti tehtyä, eli ihan laakereilla ei levätty.

ELO-SYYSKUU:

Paluu arkeen ja hallille.

– Jatkan keppejä ja laitan apuja niin paljon kuin näyttää tarvivan, jotta itsevarmuutta saadaan kasvatettua ja pääsen vain kertakaikkiaan palkkaamaan paljon. Ongelma ei ole varsinaisesti osaamisessa, vaan siinä, että en voi palkata niitä onnistumisia, joissa koira tuijottaa minua kysyen ”meneehän oikein nyt ja nyt”. Pitää saada fokus sinne eteen. Pidetään tavoitteena edelleen, että saataisiin vähän kepitystä radallekin.

– loppusuorat erikoisesteiden kanssa ja ilman?

– loppusuorat, joissa joku hyppy hieman ulkona linjasta (näitähän on jonkin verran tehty koko ajan)

– edellä mainitut kepit, erilaiset lähestymiset / eri esteiltä lähestymiset. Olkoon vaikka sitten kaikki ohjurit paikallaan

– puomi 😞 Olisi pakko käydä joskus myös kontaktien kimppuun, mutta meidän on varmasti parempi yrittää nyt saada ne kepit pois alta edes jollekin järkevälle mallille. Aika ajoin meinaa ahdistus tulla kontaktien kans, koska en osaa, enkä tiedä, mistä apua saa. JA IGOR ON *JO* 2 VUOTTA, EIKÄ MITÄÄN OO SAATU AIKAAN, sanoo sisäinen juttelija, jolle yritän kuitenkin lyödä jauhoja suuhun. Vitikaisen seminaarin jäljiltä Igorilla on todella hyvä ajatus puomilla, ja voin pelkästään paskoa sen, luulen. Ja samasta syystä, että puomilla on nyt niin hyvä ajatus, on vaikea luopua kokonaan juoksariajatuksesta ja vaihtaa pysäriin. Jotain positiivista kuitenkin: saan treenikaverin takaisin ja saan avustajan puomille. Auttaa huomattavasti.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: